niedziela, 26 lutego 2012

Warka nr 1 - India Pale Ale



Pierwsza warka, pierwsze związane z warzeniem emocje. Zestaw surowców IPA zamówiłem w browamator.pl:

  • słód Pale Ale Wyermann 4,4kg
  • słód Caraamber 0,3kg
  • chmiel Marynka 40g (granulat)
  • chmiel Challenger 20g  (granulat)
  • chmiel Fuggles 30g  (granulat)
  • drożdże Safale US-05 11,5g
Z zestawu miało wyjść 20l piwa 14°Blg, a niestety wyszło 19l i 12,5°Blg.

4,7kg słodów wrzuciłem do 16,5l wody (stosunek 1:3,5) o temperaturze 72°C. Zacieranie odbywało się przez 60' w  temp. 67°C. Po godzinie podgrzanie do 72°C, próba jodowa, następnie podgrzanie do 78°C i zdjęcie gara z ognia.



Filtracja poprzez filtrator z oplotu, wysładzanie ~10l wody o temperaturze 72°C.

Chmielenie 65':
  • 40g Marynki 60' (w 5')
  • 20g Chalengera 30' (w 35')
  • 10g Fugglesa 3' (w 62')
  • 20g Fugglesa - chmielenie na fermentacji cichej
    Fermentacja burzliwa w 22°C przez 7 dni (od 21.11.11r. do 28.11.11r.), Blg spadło z  12,5°Blg  do 4,25°Blg. Fermentacja cicha wraz z chmieleniem 20g Fugglesa w 22°C przez 10 dni.


    Piwo zmieszane z 120g glukozy, która wcześniej była rozpuszczona  220ml wrzątku.
    Wyszło 32 butelki 0,5l (tylko tyle bo wszystkie lane pod kapsel ;))



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz